fbpx
לחצו כאן:

אוסטאופורוזיס ופילאטיס שיקומי 

במאמר נדון מהי מחלת אוסטאופורוזיס , כיצד משפיע הפילאטיס השיקומי על חיזוק העצם ומניעת שברים והיחלשות רקמת העצם עבור אנשים הסובלים מאוסטאופורוזיס

מה זה אוסטאופורוזיס?

אוסטאופורוזיס הוא מצב המאופיין בדילול העצם, הגורם לעצמות להיחלש ואף נטייה לשברים. זה מתרחש כאשר הגוף מאבד יותר מדי עצם או לא מייצר מספיק, וכתוצאה מכך העצמות הופכות דקות ופחות צפופות, המחלה משפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם ומופיעה  בתחילת ההזדקנות, אבל לאו דווקא, אוסטאופורוזיס יכולה להופיע בכל שלב של החיים ובכל גיל. ביצוע ספורט שיקומי, פילאטיס שיקומי, הוכחו כמסייעים לאנשים עם אוסטאופורוזיס.
אוסטאופורוזיס, היא מחלה שלעתים קרובות מתקדמת בשקט עד שמתרחש שבר. העצמות הופכות נקבוביות ושבריריות, מה שהופך אותן רגישות לשברים מנפילות קלות או אפילו מפעילויות יומיומיות. גורמי הסיכון כוללים גיל, גנטיקה, שינויים הורמונליים ובחירות אורח חיים.

כיצד ניתן לאבחן אוסטאופורוזיס?

אוסטאופורוזיס יכולה להיות מאתגרת לאבחון ללא סינון מתאים. אחת השיטות הנפוצות ביותר המשמשות לאבחון אוסטאופורוזיס היא בדיקת צפיפות עצם, הידועה גם בשם סריקת DEXA. הליך לא פולשני ומודד את תכולת המינרלים ואת צפיפות העצמות, בדרך כלל תוך התמקדות ב-ירך, בעמוד השדרה ולפעמים באמה.
התוצאות מושוות לצפיפות העצם של מבוגר צעיר ובריא, ומייצרות ציון T המציין את מצב צפיפות העצם של האדם. באופן כללי, ציון T של -1 ומעלה נחשב נורמלי, בעוד ציון T בין -1 ל -2.5- מציין צפיפות עצם נמוכה (אוסטאופניה), וציון T של -2.5 או פחות מציין אוסטאופורוזיס. כלי אבחון אחרים, כגון צילומי רנטגן, סריקות CT ובדיקות דם למדידת רמות ההורמונים, עשויים לשמש גם כדי להעריך את בריאות העצם ולזהות גורמים פוטנציאליים בסיסיים לאובדן עצם.

תפקיד הפעילות הגופנית בטיפול באוסטאופורוזיס

פעילות גופנית מקדמת עיצוב מחדש של העצם. תרגילי נשיאת משקל מעוררים את היווצרות העצם ומשפרים את צפיפות העצם. נוסף על כך, פעילות גופנית קרדיווסקולרית משפרת את הבריאות הכללית-דבר חיוני ביותר לאנשים עם אוסטאופורוזיס.          
תרגילי אימון כוח מטרתו לחזק את השרירים ובכך לספק תמיכה לעצמות ובכך לסייע ליציבה משופרת המפחיתה את הסיכון לנפילות ושברים.תרגילי שיווי משקל וקואורדינציה ממלאים תפקיד מרכזי בהפחתת הסיכון לנפילות שהיא אחת הדאגות העיקריות עבור חולי אוסטאופורוזיס. תנועה פונקציונלית  משופרת מבטיחה שאנשים יוכלו לשמור על עצמאותם ואיכות חייהם.                                                  
פעילות גופנית אינה קשורה רק לפיזיות. אלא גם יתרונות לבריאות הנפש.פעילות גופנית סדירה מסייעת להפחתת מתח, מצב רוח משופר והערכה עצמית מוגברת.

תוכניות אימון מותאמות:

תוכניות אימון אישיות, שתוכננו תוך התחשבות במצב הבריאותי של הפרט ובצרכים הספציפיים, הן בעלות חשיבות עליונה. עבודה עם אנשי מקצוע בתחום הכושר ,ספורט שיקומי או פיזיותרפיסטים מבטיחה שהתרגילים יותאמו ליכולותיו של האדם ויתקדמו בהדרגה ככל שהכוח והסיבולת ישתפרו. הגישה המותאמת אישית ממזערת את הסיכון לפציעה תוך מקסום היתרונות של פעילות גופנית.

כאשר אנשים עם אוסטאופורוזיס עוסקים בפעילות גופנית, ישנו צורך במעקב קבוע אחר התקדמות והתאמה של פעילות גופנית. הערכות תקופתיות עוזרות לאמוד שיפורים בצפיפות העצם, בכוח השרירים ובכושר הכללי. לאחר מכן ניתן לבצע התאמות לתוכנית האימונים בהתבסס על תגובות אישיות ומצבים בריאותיים משתנים.

השפעות אימון פילאטיס שיקומי על אנשים עם אוסטאופורוזיס

אימון פילאטיס שיקומי יכול ליצור תהליכים מועילים בגוף של אנשים עם אוסטאופורוזיס, המסייעים בניהול והיפוך פוטנציאלי של אובדן עצם. כאשר אנשים עוסקים בתרגילי פילאטיס המותאמים לצרכים וליכולות הספציפיות שלהם, מתרחשות מספר התאמות פיזיולוגיות. ראשית, אימוני ההתנגדות הממוקדים הניתנים על ידי פילאטיס מעוררים עיצוב מחדש של העצם, ומעודדים היווצרות רקמת עצם חדשה. תהליך זה, המכונה אוסטאוגנזה, מסייע לחזק את העצמות ולשפר את צפיפות העצם לאורך זמן. בנוסף, פילאטיס מתמקד בשיפור היציבה, שיווי המשקל והמודעות לגוף, אשר חיוניים להפחתת הסיכון לנפילות ושברים הקשורים בדרך כלל לאוסטאופורוזיס. יתר על כן, תרגילי פילאטיס מקדמים כוח וגמישות שרירים, משפרים את התפקוד הגופני הכללי ומפחיתים את הסיכוי לפציעה. כאשר אנשים עוסקים באופן עקבי באימוני פילאטיס שיקומיים, הם עשויים לחוות בריאות עצם משופרת, ניידות מוגברת ואיכות חיים טובה יותר למרות החיים עם אוסטאופורוזיס.

תמיכה תזונתית:

פעילות גופנית צריכה להיות משלימה על ידי תזונה מאוזנת, צריכה מספקת של סידן וויטמין D היא חיונית לבריאות העצם. שילוב מזונות עשירים בחומרים מזינים אלה, כגון- מוצרי חלב, עלים ירוקים ומזונות מועשרים, מסייע לגוף לשמור על צפיפות עצם אופטימלית. תזונה ממלאת תפקיד שיתופי עם פעילות גופנית בטיפוח בריאות השלד הכללית.

ציוד וטכניקות לשיקום אוסטאופורוזיס

1. רצועות התנגדות: אידיאליות לאימוני כוח עדינים כדי להתמקד בקבוצות שרירים עיקריות תוך מזעור ההשפעה על העצמות.

2. כדורי יציבות: משפרים את שיווי המשקל ואת חוזק הליבה, שניהם חיוניים למניעת נפילות.

3. שימוש במכשור הפילאטיס: מספק סביבה מבוקרת ותומכת לתרגילי פילאטיס המכוונים ליציבה, גמישות וכוח.

שילוב פילאטיס שיקומי

פילאטיס, עם דגש על כוח הליבה, יציבה, ושיווי משקל, מתאים במיוחד לאנשים עם אוסטאופורוזיס. אז איך לשלב פילאטיס בתוכנית ניהול אוסטאופורוזיס שלך?

1. התייעצו עם מדריך מוסמך: התחילו תמיד בהתייעצות עם מדריך פילאטיס מוסמך המנוסה בעבודה עם אנשים הסובלים מאוסטיאופורוזיס. הם יכולים להתאים תרגילים לצרכים ולמגבלות הספציפיים שלך.

2. דגש על כוח הליבה: תרגילי פילאטיס מדגישים את כוח הליבה, התורם לשיפור היציבה והיציבות.

3. שיווי משקל וגמישות: פילאטיס יכול לשפר את שיווי המשקל והגמישות, ולהפחית את הסיכון לנפילות.

4. תנועות מבוקרות: פילאטיס מקדם תנועות מבוקרות, בעלות השפעה נמוכה, עדינות על המפרקים והעצמות.

5.תרגול קבוע: עקביות היא המפתח. לעסוק בשיעורי פילאטיס באופן קבוע כדי לקצור את מלוא היתרונות.

תרצה לחזור למשהו ספציפי בפוסט שעניין אותך?
שיר עמר
שיר עמר

כותבת הפוסט: שיר עמר מייסדת המרכז הישראלי לשיקום פיתחה את תוכנית האימונים הייחודית של המרכז IRC. בוגרת תואר ראשון במכללת וינגייט, בעלת הסמכה בפילאטיס שיקומי וניסיון רב באימונים אישיים משנת 2018.

פוסטים נוספים מומלצים לקריאה עבורך:
התחילו שיחה בוואטסאפ

היי, על מנת להתחיל שיחה בוואטסאפ השאירו עכשיו את
המספר טלפון ונעבור מיד לצ׳אט >>