fbpx
לחצו כאן:

למה לבחור בפילאטיס שיקומי לעקמת?

למה לבחור דווקא בפילאטיס שיקומי לעקמת ? מהם דרכי הטיפול בדרך טבעית לניהול חיים בריאים ללא כאב עם עקמת ?

מהי עקמת?

עקמת מאופיינת בעקמומיות רוחבית חריגה של עמוד השדרה. בעוד שעמוד שדרה בריא הוא ישר כאשר מסתכלים עליו מאחור, עקמת גורמת לו להתעקם לצדדים, ולעתים קרובות יוצרת צורת  "S" או "C".  עקמומיות זו יכולה להתרחש בכל אזור בעמוד השדרה: צוואר, בית החזה (גב עליון ), או מותני (גב תחתון). הגורם המדויק לעקמת עדיין אינו ידוע במידה רבה, אם כי מאמינים שהוא נובע משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים.

מהם סוגי העקמת הקיימים?

ניתן לסווג עקמת למספר סוגים, שלכל אחד מהם סיבות ומאפיינים בסיסיים משלו:

1.               עקמת אידיופטית  (Idiopathic Scoliosis): הצורה הנפוצה ביותר, עקמת אידיופטית, מתעוררת ללא סיבה ידועה. היא מתפתחת בדרך כלל במהלך גיל ההתבגרות, ולכן היא מכונה לעתים קרובות עקמת אידיופטית בגיל ההתבגרות (AIS). סוג זה נחשב כמושפע מגורמים גנטיים.

2.               עקמת מולדת (Congenital Scoliosis): סוג זה נובע ממום בעמוד השדרה במהלך התפתחות העובר. חוליות עשויות שלא להיווצר כראוי או להתמזג יחד, מה שמוביל לעקמומיות חריגה.

3.               עקמת עצבית-שרירית (Neuromuscular Scoliosis): קשורה למצבים נוירולוגיים או שריריים כגון שיתוק מוחין, ניוון שרירים או ספינה ביפידה, עקמת עצבית-שרירית נובעת מחוסר איזון בכוח השרירים ובשליטה.

4.               עקמת ניוונית (Degenerative Scoliosis): ידועה גם בשם עקמת בוגרת, צורה זו מתפתחת בבגרות כתוצאה מניוון של דיסקים ומפרקים בעמוד השדרה. זה קורה לעתים קרובות בגב התחתון עשוי להיות מלווה בתנאים כגון דלקת פרקים.

5.               עקמת תפקודית (Functional Scoliosis): בניגוד לסוגים אחרים, עקמת תפקודית נגרמת על ידי בעיה בסיסית שאינה קשורה לעמוד השדרה עצמו. לדוגמה, הבדלים באורך הרגליים או התכווצויות שרירים יכולים ליצור עקמומיות זמנית שנעלמת ברגע שהבעיה הבסיסית מטופלת.

כיצד ניתן לאבחן עקמת?

אבחון עקמת כרוך בשילוב של בדיקות גופניות ומחקרי הדמיה. התהליך מתחיל בדרך כלל בהערכה קלינית יסודית על ידי רופא  אורתופד, אשר יעריך את יציבת המטופל, יישור עמוד השדרה וטווח התנועה שלו.

כלי האבחון העיקריים כוללים:

1.               בדיקה גופנית: הרופא יבדוק סימנים גלויים של עקמת, כגון כתפיים או ירכיים לא אחידות, ועשוי לבצע בדיקת כיפוף קדימה  של עמוד השידרה כדי להעריך טוב יותר את עקמומיות עמוד השדרה.

2.               צילומי רנטגן: שיטת ההדמיה הנפוצה ביותר לאבחון עקמת היא צילום רנטגן, המספק תמונות מפורטות של עמוד השדרה. זה עוזר לקבוע את מידת העקמומיות ומעקב אחר שינויים לאורך זמן.

3.               סריקות MRI או CT: במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בסריקות דימות תהודה מגנטית (MRI) או טומוגרפיה ממוחשבת (CT) כדי להעריך את חוט השדרה והמבנים הסובבים אותו, במיוחד אם קיים חשש למעורבות עצבית או סיבוכים אחרים.

4.               סקוליומטר: סקוליומטר הוא מכשיר המשמש במהלך הבדיקה הגופנית למדידת מידת העקמומיות בעמוד השדרה. זהו כלי מהיר ולא פולשני המסייע בהערכה הראשונית.

מהם התסמינים של אנשים עם עקמת?

הסימפטומים של עקמת יכולים להשתנות במידה רבה בהתאם לחומרת וסוג העקמומיות. במקרים רבים, עקמת עשויה להופיע עם תסמינים מעטים או ללא תסמינים, במיוחד בשלביה המוקדמים. עם זאת, תסמינים נפוצים כוללים:

1.               עקמומיות נראית לעין: ניתן להבחין בעקומה צדדית בולטת בעמוד השדרה, המלווה לעיתים קרובות בגובה כתפיים לא סימטרי או בירכיים לא אחידות.

2.               כאבי גב: אמנם לא כל מי שסובל מעקמת חווה כאב, אך אנשים מסוימים, במיוחד אלה עם עקומות חמורות או עקמת ניוונית, עלולים לסבול מכאבי גב כרוניים.

3.               שינויים ביציבה: אנשים עשויים לפתח חוסר איזון ניכר ביציבה שלהם, כאשר כתף אחת או ירך אחת נראות גבוהות יותר מהשנייה.

4.               טווח תנועה מופחת: עקמת חמורה עלולה להגביל את טווח התנועה בגב ובפלג הגוף העליון, ולהקשות על ביצוע תנועות או פעילויות מסוימות.

5.               בעיות נשימה: במקרים חמורים מאוד, עקמת יכולה להשפיע על תפקוד הריאות על ידי צמצום השטח הזמין לריאות להתרחב, מה שעלול לגרום לקשיי נשימה.

פילאטיס שיקומי: הדרך לבריאות טובה יותר של עמוד השדרה לאנשים עם עקמת:

עקמת היא מצב המאופיין בעקמומיות חריגה של עמוד השדרה ולעיתים המצב מציב אתגרים ייחודיים . בעוד שהטיפולים המסורתיים מתמקדים לרוב בפלטה ובניתוחים, גישה מתפתחת נוספת  להכרה היא פילאטיס שיקומי. שיטת פילאטיס יכולה למלא תפקיד יעיל עם עקמת ושיפור הבריאות הכללית של עמוד השדרה , ויחד עם זאת יש להתייעץ עם רופא לפני תחילת תהליך של שיקום דרך פילאטיס.

גישת הפילאטיס השיקומי-פילאטיס שיקומי לעקמת

פילאטיס שיקומי הוא פילאטיס מותאם אישית המתמקד בתנועות עדינות ומבוקרות לחיזוק וייצוב הגוף. בניגוד לפילאטיס מסורתי, המדגיש כושר כללי, פילאטיס שיקומי תוכנן במיוחד כדי לענות על הצרכים האישיים, במיוחד עבור אלו הסובלים מבעיות שרירים ושלד כמו עקמת.

1.               תרגילים מותאמים אישית ליישור עמוד השדרה: פילאטיס שיקומי כולל תרגילים שמטרתם לשפר את יישור עמוד השדרה ולתקן חוסר איזון ביציבה. תרגילים אלה מסייעים לחזק את השרירים המקיפים את עמוד השדרה, לקדם יישור טוב יותר ולהפחית את התקדמות העקמומיות.

1.               חיזוק הליבה: ליבה חזקה חיונית לתמיכה בעמוד השדרה. פילאטיס שיקומי כולל תרגילים המתמקדים בחיזוק שרירי הליבה העמוקים, המספקים יציבות ותמיכה לעמוד השדרה. חוזק ליבה משופר יכול להקל על חלק מהלחץ על מבני עמוד השדרה, מה שמוביל לנוחות ותפקוד תקין יותר.

2.               גמישות וטווחי תנועה : תרגילי פילאטיס משלבים לרוב תנועות מתיחה והארכה המשפרות את הגמישות ואת טווח התנועה. עבור אנשים עם עקמת, שמירה על גמישות חיונית להפחתת נוקשות ואי נוחות. פילאטיס שיקומי מסייע לשפר את הניידות הכללית של עמוד השדרה, מה שיכול לתרום ליציבה טובה יותר ולהפחתת כאב.

3.               תוכניות אישיות: כל אדם עם עקמת הוא ייחודי, וכך גם הצרכים שלו. תוכניות פילאטיס שיקומי מותאמות למצבו הספציפי של כל אדם, תוך התחשבות במידת העקמומיות, חוסר איזון שרירי ורמת הכושר הכללית. מדריך מוסמך יכול לעצב תוכנית המטפלת בגורמים אלה, ולהבטיח את הגישה היעילה והבטוחה ביותר להתנהלות באימון שיקומי עם עקמת.

4.               טכניקות נשימה: נשימה נכונה היא חלק בלתי נפרד מפילאטיס והיא מועילה במיוחד לחולי עקמת. טכניקות שליטה בנשימה משפרות את יעילות התרגילים על ידי קידום הרפיה, שיפור מעורבות השרירים והקלה על יישור טוב יותר של עמוד השדרה.

5.               דפוסי תנועה פונקציונליים: פילאטיס שיקומי מתמקד בתנועות פונקציונאליות המחקות פעילויות יומיומיות. גישה זו מסייעת למטופלים לשפר את יכולתם לבצע משימות יומיומיות עם פחות עומס על עמוד השדרה, מה שמוביל לאיכות חיים כללית טובה יותר.

 פילאטיס שיקומי היא שיטה יעילה לטיפול בעקמת, תוך התמקדות בחיזוק שרירי הליבה ושיפור היציבה. על ידי מיקוד השרירים העמוקים סביב עמוד השדרה, פילאטיס מסייע להפחית את חוסר האיזון הנגרם על ידי עקמת, קידום יציבות וגמישות רבה יותר. הוא שם דגש על תנועות מבוקרות בעלות השפעה נמוכה המיישרות את הגוף וממזערות את הלחץ על עמוד השדרה. תחת הדרכתם של המדריכים  שהוכשרו בפילאטיס שיקומי, אנשים עם עקמת יכולים להפיק תועלת מתוכניות אימון מותאמות אישית המותאמות לדפוסי העקמומיות הספציפיים שלהם. גישה זו לא רק מסייעת להקל על אי הנוחות אלא גם משפרת את המודעות לגוף, ומאפשרת דפוסי תנועה טובים יותר בפעילויות יומיומיות. תרגול קבוע יכול לתרום לשיפור ארוך טווח בניידות, הקלה בכאב ואיכות החיים הכללית של אנשים עם עקמת.

תרצה לחזור למשהו ספציפי בפוסט שעניין אותך?
שיר עמר
שיר עמר

כותבת הפוסט: שיר עמר מייסדת המרכז הישראלי לשיקום פיתחה את תוכנית האימונים הייחודית של המרכז IRC. בוגרת תואר ראשון במכללת וינגייט, בעלת הסמכה בפילאטיס שיקומי וניסיון רב באימונים אישיים משנת 2018.

פוסטים נוספים מומלצים לקריאה עבורך:
התחילו שיחה בוואטסאפ

היי, על מנת להתחיל שיחה בוואטסאפ השאירו עכשיו את
המספר טלפון ונעבור מיד לצ׳אט >>