fbpx
לחצו כאן:

פציעות מניסקוס -שיקום באמצעות פילאטיס שיקומי

במאמר נדון על חשיבות המינסיקוס למפרק הברך ותפקידיו, נציג שיטות לשיקום מפרק הברך לאחר ניתוח במנסיקוס ומניעת ניתוח על ידי פילאטיס שיקומי

מהו המניסקוס?

המניסקוס הוא מבנה חיוני בתוך מפרק הברך, המורכב מרקמה פיברוקרטילגית (fibrocartilage) ישנם שני מניסקים בכל ברך: המניסקוס המדיאלי, הממוקם בצד הפנימי, והמניסקוס הצידי, הממוקם בצד החיצוני של מפרק הברך. המבנים האלו  בצורת C , וממוקמים בין עצם ה-femur (עצם הירך) לבין ה- tibia  (עצם השוק), הם פועלים כבולמי זעזועים ומספקים יציבות לברך.

המיניסקוס מתוכנן לעמוד בפני עומסים  המבנה הפיברוקרטילגיני הייחודי שלהם מאפשר להם לפזר משקל על פני מפרק הברך, להפחית את העומס על הסחוס המפרקי ולהגן עליו מפני בלאי. זה חשוב במיוחד במהלך פעילויות הכרוכות בהשפעה, כגון הליכה, ריצה או קפיצה.

המטרה העיקרית של המניסקוס היא לשפר את יציבות המפרק ולהקל על תנועה חלקה. הוא עושה זאת על ידי שיפור ההתאמה בין הקצוות המעוגלים של עצם הירך  המעוגל לבין המישור הטיביאלי השטוח יחסית. זה משפר את חלוקת הכוחות בתוך הברך, עוזר למנוע פציעות ושינויים ניווניים לאורך זמן. בנוסף, המניסקוס ממלא תפקיד חיוני בפרופריוספציה, שהיא יכולתו של הגוף לחוש את מנח המפרקים ואת תנועתם.

פציעות מניסקוס: סוגים וגורמים

פציעות מניסקוס נפוצות, במיוחד בקרב ספורטאים ואנשים פעילים. ניתן לסווג פציעות אלה על פי חומרת וסוג הקרע:

1. קרע מלא: קרע מלא דרך המניסקוס, הנובע לעתים קרובות מתנועות סיבוב או סיבוב פתאומיות. סוג זה של קרע יכול לגרום לעקירת המניסקוס, מה שמוביל לחוסר יציבות ונעילה של הברך.

2.  קרע חלקי: קרע שלא עובר עד הסוף במיניסקוס. קרעים חלקיים נגרמים לעתים קרובות על ידי שימוש יתר או ניוון, במיוחד אצל מבוגרים. בעוד שהם עלולים לגרום לכאב ונפיחות, הם לעתים קרובות מאפשרים תפקוד מסוים של הברך.

3.  פציעות אפשריות אחרות: מלבד קרעים, המניסקוס יכול לסבול גם משחיקה והתנוונות לאורך זמן. קרעים מניסקליים ניווניים שכיחים אצל אנשים מבוגרים ויכולים לנבוע משנים של פעילות. בנוסף, מניסקוס יכול לפתח ציסטות או הסתיידויות, מה שמסבך עוד יותר את תפקוד הברך.

ניתוחי מיניסקוס

ניתוח מניסקוס הוא הליך אורתופדי נפוץ שמטרתו לתקן או להסיר רקמת מניסקוס פגועה בברך. המניסקוס הוא מבנה מסוג רקמת פיברוקרטילג' בצורת חצי סהר הממלא תפקיד מכריע בספיגת זעזועים, יציבות המפרקים וחלוקת עומסים בתוך הברך. פציעות במיניסקוס נגרמות לעתים קרובות על ידי תנועות סיבוב, הרמת משאות כבדים או פעילויות הקשורות לספורט, ויכולות לגרום לכאב, נפיחות ותפקוד ברכיים לקוי.

כאשר פגיעה במיניסקוס חמורה ואינה מגיבה לטיפולים שמרניים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח. סוג הניתוח תלוי במיקום, בגודל ובסוג הקרע:

1. כריתת מניסקטומיה: זה כרוך בהסרה חלקית או מלאה של הרקמה המניסקלית הפגועה. מומלץ בדרך כלל כאשר הקרע ממוקם בחלק הפנימי של המניסקוס, שם אספקת הדם מוגבלת והריפוי הטבעי אינו סביר.

2.  תיקון מניסקלי: בהליך זה, המניסקוס הקרוע נתפר בחזרה. לעתים קרובות הוא מועדף כאשר הקרע מתרחש באזור החיצוני של המניסקוס, אשר יש אספקת דם טובה יותר -פוטנציאל לריפוי.

3. השתלת מניסקוס: במקרים נדירים, בהם המניסקוס כולו ניזוק ללא תקנה, ניתן לשקול השתלת מניסקוס. זה כרוך בהחלפת המניסקוס הפגוע במיניסקוס תורם.

הבחירה בין אפשרויות ניתוחיות אלה תלויה בגורמים כגון סוג, מיקום וחומרת הקרע, כמו כן  גיל המטופל, רמת הפעילות ובריאות הברך הכללית. לאחר הניתוח, המטופלים עוברים בדרך כלל תוכנית שיקום כדי להחזיר כוח, גמישות ותפקוד מלא לברך.

מניעת פציעות במיניסקוס והחמרה

מניעת פציעות מניסקוס כרוכה בשילוב של אימוני כוח, תרגילי גמישות ומכניקת גוף נכונה. הנה כמה אסטרטגיות:

1. תרגילי חיזוק: התמקדו בתרגילים המחזקים את השרירים סביב הברך, במיוחד שרירי הארבע ראשי, שרירי האמסטרינג ושרירי השוק. שרירים חזקים עוזרים לייצב את מפרק הברך ולספוג חלק מהפגיעה האפשריתשהשפיע על המניסקוס.

2. אימון גמישות: שלבו תרגילי מתיחה בשגרה שלכם כדי לשמור על גמישות השרירים והגידים סביב הברך. זה יכול לעזור למנוע תנועות  שעלולות להוביל לפציעה ולפיזור עומסים בלתי תקין על המפרק. 

3.  טכניקה נכונה: בין אם בספורט או בפעילות יומיומית, שימוש בטכניקה נכונה הוא קריטי. הימנעו מתנועות פיתול פתאומיות ושימו לב לגבולות גופכם.

4.  הנעלה: לבשו נעליים מתאימות המספקות תמיכה וריפוד, במיוחד אם אתם עוסקים בפעילויות בעלות השפעה גבוהה.

פילאטיס שיקומי לנפגעי מניסקוס- מניעת ניתוחים:

פילאטיס שיקומי הוא התערבות לא ניתוחית יעילה לטיפול בפציעות מניסקוס. על ידי התמקדות בתנועות מבוקרות, יציבות ליבה ויישור, פילאטיס יכול לעזור למנוע את הצורך בניתוח על ידי שיפור תפקוד הברך והפחתת כאב.

1. יציבות הליבה: פילאטיס מחזק את שרירי הליבה, הממלאים תפקיד מכריע בייצוב פלג הגוף התחתון. ליבה יציבה מפחיתה את הלחץ על מפרק הברך במהלך התנועה.

2. יישור ושיווי משקל: פילאטיס שם דגש על יישור ושיווי משקל נכון של הגוף, מה שיכול לסייע במניעת פגיעה נוספת במיניסקוס. על ידי שיפור מכניקת הגוף הכללית, פילאטיס מפחית את העומס על מפרק הברך.

3.  תרגיל בעצימות נמוכה: פילאטיס משלב בין היתר פעילות בעצימות נמוכה – בעל השפעה נמוכה, מה שהופך אותו לאידיאלי עבור אנשים עם פציעות מניסקוס. זה מאפשר חיזוק שרירים יעיל מבלי להפעיל לחץ נוסף על מפרק הברך.

פילאטיס שיקומי לאחר ניתוח מניסקוס

לאחר ניתוח מניסקוס, לפילאטיס שיקומי תפקיד מכריע בתהליך ההחלמה. הוא מסייע בשיקום תפקוד הברך, שיפור טווח התנועה ומניעת פציעות חוזרות.על ידי הדגשת תנועות מבוקרות בעלות השפעה נמוכה, פילאטיס מסייע להחזיר בעדינות את התנועה למפרק הברך, מקדם ריפוי תוך מזעור הסיכון לפציעה חוזרת.

1.  חיזוק הדרגתי: לאחר הניתוח ניתן להתאים את תרגילי הפילאטיס לחיזוק הדרגתי של השרירים סביב הברך, במיוחד שרירי הארבע ראשי והאמסטרינג . זה עוזר להחזיר את יציבות הברך ואת תפקודה.

2.  גמישות וניידות: תרגילי פילאטיס מתמקדים בשיפור הגמישות ובהחזרת טווח התנועה של הברך. זה חיוני להחלמה מלאה ולחזרה לפעילות רגילה.

3. מניעת פציעה חוזרת: פילאטיס מסייע גם באימון מחדש של דפוסי התנועה של הגוף, ומבטיח כי הברך אינה נתונה למאמץ מיותר. זה חיוני למניעת פציעות עתידיות.

שילוב פילאטיס שיקומי בתוכנית ההתאוששות שלך לא רק מאפשר התאוששות מהירה יותר, אלא גם עוזר לשמור על בריאות הברך הכללית בטווח הארוך.

תרצה לחזור למשהו ספציפי בפוסט שעניין אותך?
שיר עמר
שיר עמר

כותבת הפוסט: שיר עמר מייסדת המרכז הישראלי לשיקום פיתחה את תוכנית האימונים הייחודית של המרכז IRC. בוגרת תואר ראשון במכללת וינגייט, בעלת הסמכה בפילאטיס שיקומי וניסיון רב באימונים אישיים משנת 2018.

פוסטים נוספים מומלצים לקריאה עבורך:
התחילו שיחה בוואטסאפ

היי, על מנת להתחיל שיחה בוואטסאפ השאירו עכשיו את
המספר טלפון ונעבור מיד לצ׳אט >>