מהי פריצת דיסק?
פריצת דיסק, היא פגיעה נפוצה בעמוד השדרה שעלולה לגרום לכאב ואי נוחות משמעותיים. מצב זה מתרחש כאשר הליבה הפנימית הרכה של דיסק בעמוד השדרה דוחפת דרך השכבה החיצונית הקשוחה, ומגרה עצבים סמוכים מצב זה יכול לגרום לכאב, חוסר תחושה וחולשה באזור הפגוע. פריצות דיסק יכולות להתרחש בחלקים שונים של עמוד השדרה, כולל אזור צווארי והמותני (גב תחתון).
תסמינים של פריצת דיסק
הסימפטומים של פריצת דיסק משתנים בהתאם למיקום וחומרת הפציעה. תסמינים נפוצים כוללים:
1. כאב חד או יורה המקרין במורד היד או הרגל.
2. חוסר תחושה או עקצוץ באזור הפגוע.
3. חולשה בשרירים המורגשים על ידי העצבים הפגועים.
4. כאב שמחמיר עם תנועה, שיעול או התעטשות.
אבחון פריצת דיסק
אבחון פריצת דיסק כרוך בדרך כלל בשילוב של הערכת היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית והדמיה אבחנתית. להלן סקירה כללית של השלבים והשיטות הנפוצים המשמשים בתהליך האבחון של פריצת דיסק:
1. היסטוריית מטופלים:
הרופא יתחיל באיסוף מידע על ההיסטוריה הרפואית של המטופל, כולל פרטים על הופעת התסמינים, אופי הכאב או אי הנוחות, וכל מצב קיים רלוונטי.
2. בדיקה גופנית:
בדיקה גופנית יסודית מתבצעת כדי להעריך רפלקסים, כוח שרירים, תחושה, ויישור כללי של עמוד השדרה. הרופא עשוי לבצע תמרונים או בדיקות ספציפיים כדי לשחזר או להחמיר את התסמינים.
3. בדיקה נוירולוגית:
– בדיקה נוירולוגית מסייעת להעריך את תפקוד מערכת העצבים. זה עשוי לכלול בדיקת רפלקסים, בדיקת כוח שרירים, והערכת תפיסה חושית בחלקים שונים של הגוף.
4. מחקרי הדמיה:
הדמיה אבחנתית לנוכחותה ומיקומה של פריצת דיסק. מחקרי הדמיה נפוצים כוללים:
– MRI (דימות תהודה מגנטית):זוהי בדיקת ההדמיה הנפוצה ביותר המשמשת להדמיית רקמות רכות כמו דיסקים בין חולייתיים. הוא מספק תמונות מפורטות שיכולות לחשוף את הגודל, המיקום וההיקף של הפריצה.
– CT (טומוגרפיה ממוחשבת) סריקה: סריקות CT עשויות לשמש להערכת מבנים גרמיים ויכולות לספק מידע נוסף על דחיסת עצבים.
-צילומי רנטגן: אמנם לא יעיל להדמיית רקמות רכות, צילומי רנטגן עשויים לשמש כדי לשלול גורמים פוטנציאליים אחרים לתסמינים, כגון שברים או הפרעות מבניות.
5. מיאלוגרמה:
מיאלוגרמה כוללת הזרקת צבע ניגוד לתעלת עמוד השדרה לפני ביצוע סריקת CT. הליך זה יכול להדגיש אזורים שבהם עצבים עשויים להיות דחוסים.
6. אלקטרומיוגרפיה (EMG):
EMG מודד את הפעילות החשמלית של השרירים והעצבים. זה יכול לעזור לקבוע אם דחיסה עצבית מובילה לחולשת שרירים או בעיות קשורות אחרות.
7. דיסקוגרמה:
במקרים מסוימים, ניתן לבצע דיסקוגרמה. זה כרוך בהזרקת צבע ניגוד לתוך הדיסק החשוד, ואחריו מחקרי הדמיה. זה עוזר לזהות דיסקים הגורמים לכאב יכול להיות שימושי לתכנון כירורגי.
8. הערכה קלינית:
הרופא ישקול את כל המידע שנאסף, כולל תסמיני המטופל, ממצאי הבדיקה הגופנית ותוצאות ההדמיה, כדי להגיע לאבחנה מקיפה.
חשוב לציין כי תהליך האבחון עשוי להשתנות בהתאם לספק שירותי הבריאות ולנסיבות הספציפיות של כל מקרה. אבחון מדויק הוא חיוני לבניית תוכנית טיפול יעילה המותאמת לצרכיו של הפרט.
פריצת דיסק צווארית
פריצת דיסק צווארית מתרחשת כאשר דיסק באזור הצוואר בקע, וגורם לכאב, חוסר תחושה וחולשה בצוואר, בכתפיים, בזרועות ובידיים. הטיפול בפריצת דיסק צווארית עשוי לכלול פיזיותרפיה, משככי כאבים, פילאטיס, ובמקרים חמורים ניתוח.
פריצת דיסק בגב התחתון
פריצת דיסק בגב התחתון היא סיבה שכיחה לכאבי גב תחתון. הסימפטומים עשויים לכלול כאב בגב התחתון המקרין במורד הישבן והרגליים, חוסר תחושה או עקצוץ ברגליים, וחולשה ברגליים. הטיפול בפריצת דיסק בגב התחתון עשוי לכלול פיזיותרפיה, פילאטיס, תרופות ובמקרים מסוימים ניתוח.
L4 L5 פריצת דיסק
פריצת דיסק L4 L5 מתרחשת בגב התחתון, במיוחד בעמוד השדרה המותני בין החוליה הרביעית והחמישית. הסימפטומים עשויים לכלול כאב בגב התחתון המקרין במורד הישבן והרגליים, חוסר תחושה או עקצוץ ברגליים, וחולשה ברגליים. הטיפול בפריצת דיסק L4 L5 עשוי לכלול פיזיותרפיה, משככי כאבים, ובמקרים חמורים ניתוח.
כאבי רגליים כתוצאה מפריצת דיסק
כאבי רגליים כתוצאה מפריצת דיסק, הידועה גם בשם סיאטיקה, מתרחשים כאשר פריצת הדיסק מפעילה לחץ על העצב הסיאטי, וגורמת לכאב, חוסר תחושה וחולשה ברגל. טיפול בכאבי רגליים כתוצאה מפריצת דיסק עשוי לכלול פיזיותרפיה, טיפול תרופתי ובמקרים חמורים גם ניתוח.פריצת דיסק עלולה לגרום לכאב ואי נוחות משמעותיים, אך עם טיפול נכון, ניתן למצוא הקלה. אם אתם חווים תסמינים של פריצת דיסק, חיוני לפנות לטיפול רפואי כדי לקבוע את דרך הטיפול הטובה ביותר למצבכם.
פילאטיס שיקומי כפתרון להקלה מכאבים ושיקום:
חיזוק השרירים העוטפים את העמוד השדרה: פילאטיס מתמקד בחיזוק השרירים התומכים בעמוד השידרה והבטן. זה עשוי לסייע בתמיכה וביצוב עמוד השדרה, מה שיכול להפחית מתחים ולחץ על הדיסקים.
שיפור יכולת התאוששות: פילאטיס יכול לשפר את הגמישות ואת זרימת הדם לאזורים הפגועים, מה שעשוי לקצר את זמן ההחלמה ולהפחית את הכאבים.
העצב הסיאטי- מתיחה המיועדת להקלה על כאבי גב תחתון שקשורים ללחץ על העצב הסיאטי. העצב הסיאטי הוא העצב הגדול ביותר בגוף והוא מתחיל מהחלק התחתון של הגב ועד לרגל והאצבעות. מתיחת העצב הסיאטי עשויה להפחית את הלחץ על העצב ולהקל על הכאבים , חלק מתרגילי הפילאטיס משלבים מתיחה לעצב הסיאטי.